Hogyan legyen időd magadra? (Még akkor is, ha nincs időd...)

Ha te is nehezen szánsz időt magadra, vagy úgy gondolod, egyáltalán nem fér bele a napodba az, hogy magaddal foglalkozz, fontos megérteni, hogy nem vagy egyedül. Minden áldott nap rengeteg a tennivaló azon a bizonyos listán, s könnyen túlterhelheted magad, ám mégis van mód arra, hogy egy kicsit befelé figyelj még a legelfoglaltabb napjaidon is.

2022. január 24.

Ne kövesd el azt a hibát, ami a mai rohanó társadalom egyik gyermekbetegsége - az önmagadra szánt, minőségi idő sosem haszontalan, nem önzőség, és még csak nem is terméketlen lazsálás! Napi 24, heti 168 órában derekasan helytállsz a élet számtalan területén, nem kell bűntudatot érezned azért, ha napi pár percet magadra koncentrálsz. Az igazság az, hogy öngondoskodás nélkül az élet többi területén sem tudod a maximumot nyújtani, hiszen előbb vagy utóbb szembetalálkozol a kiégéssel.

Hogyan legyen időd önmagadra még a legelfoglaltabb napokon is?

Jelölj ki a napod során többször kevesebb időt az öngondoskodásra

A mindennapokban az ezerféle teendő mellett nagyon kevesen tudnak napjában 30-60 percet egyhuzamban öngondoskodással tölteni. Próbáld meg felosztani az énidőt kisebb 10-15 perces etapokra, akár kétszer-háromszor egy nap. Bár 10 perc elsőre talán nem tűnik soknak, fogd fel úgy, hogy napi 10 perc olvasás és 15 perc nyújtás is sokkal több, mintha egyáltalán nem csinálnál semmit.

Mondj nemet

Sokan nem igazán tudnak nemet mondani mások kéréseire, hajlamosak túlvállalni magukat, s inkább a másik kedvére tenni. Ez különösen igaz a nőkre - gyakran akkor is igent mondunk, ha már nem akarunk/tudunk a nyakunkba venni plusz teendőket a nap folyamán. Ne feledd, valahányszor igent mondasz valaki másnak, azzal saját magadnak mondasz nemet. Ahhoz, hogy hosszútávon mentálisan egészséges tudj maradni, elengedhetetlen az önmagaddal töltött minőségi idő. Ez azzal jár, hogy időnként le kell mondanod bizonyos programokat.

Jelölj ki 3 apró célt minden napra

El kell fogadnod azt a tényt, hogy nem biztos, hogy minden nap lesz időd arra, hogy megcsinálj tizenöt különböző öngondoskodási rituálét: meditálj, jógázz, tegyél fel egy arcmaszkot, olvass, tanulj valamit, sportolj, írj naplót... Ha gondjaid vannak az idővel, kezdd kicsiben, s állíts össze minden napra egy csupán 3 célból álló mini listát. Válassz ki három dolgot, amiket ideális esetben összesen 15 perc alatt el is tudsz végezni.

Választhatod például az alábbiakat:

  • Munka közben állj fel minimum 90 percenként, és nyújtsd át a tested 60 másodpercig

  • Fogyassz a nap folyamán legalább 2 adag zöldséget

  • Lefekvés előtt meditálj 5 percig - csak csukd be a szemed, lélegezz mélyen és figyelj befelé

Mindaddig, amíg ezt a három apróságot naponta ki tudod pipálni a teendőid listáján, elmondhatod, hogy tettél valamit önmagadért. Bármi más, amit ezen felül csinálsz, csak ráadás!

Tekintsd át a teendőid listáját, és szervezd át a mindennapjaid

Ha megnézed a heti ütemtervet, a házimunkák listáját és a programjaid, gyakran érezheted úgy, hogy még tíz perced sincs önmagadra. Azonban érdemes alaposabban megvizsgálni a teendőid sorát, akár tételesen le is írni egy napod. Mindig lehet jobban szervezni, vagy egy-egy öt percet találni, ahol tudsz tenni valamit önmagadért. A mosás és a porszívózás várhat hétvégéig, helyette például vehetsz egy forró fürdőt, és olvashatsz néhány oldalt. Nem kell minden egyes nap nyomást helyezni magadra azzal, hogy tökéletes anya, tökéletes barát, feleség, alkalmazott vagy vállalkozó legyél. Nem kell minden egyes nap tökéletesnek lenni, mert a túlzott maximalizmus hosszútávon inkább káros, mintsem célravezető.

Legalább havi egyszer vegyél részt egy olyan programon, amit igazán szeretsz

Tervezd be jó előre, s ne sajnáld magadtól havi egyszer az édes kikapcsolódást. Legyen az egy mozi, színház, wellness hétvége, egy időpont a fodrászhoz vagy kozmetikushoz, a lényeg, hogy jó előre írd be a programot a naptáradba. Ha előre látod a teendőid között, könnyebben fogsz tudni vele tervezni.

Hagyd abba időben a munkát

Talán ez az egyik leglátványosabb dolog, amit megtehetsz napi pár perc plusz időért. Hajlamosak vagyunk arra, hogy észrevétlenül tovább dolgozunk percekkel, vagy akár órákkal a munkaidőnk lejárta után is. Természetesen előfordul, hogy egyszerűen nem tudsz időben elszakadni a munkától. Ügyelj azonban arra, hogy legalább heti két-három alkalommal pontosan távozz a munkából, s ezt az időt magadra tudod szánni.

Használd ki az utazással töltött időt

Ha naponta több órát töltesz utazással, munkába járással, már meg is van az az időablak, amit könnyedén magadra tudsz szánni. Ha autóval vagy tömegközlekedéssel jársz, kihasználhatod az időt arra, hogy olvasol (vezetés közben hangoskönyvet hallgatsz), podcast-ot hallgatsz, kreatív gondolkodással töltöd az időt, vagy tömegközlekedés esetén akár csukott szemmel meditálsz. Légy kreatív, és ne hagyd elveszni az utazással töltött értékes időt a napodból.

Ha megszoktad, hogy mindig te vagy az utolsó önmagad számára, kezdetben nehéz kihívás lesz szakítani magadra néhány percet a napodból. Gyakorold ezt minden nap, s egyre kényelmesebb lesz számodra, egyre jobban fogod érezni magad a bőrödben.


Így nyisd meg a harmadik szemed (meditációval)

2024. május 6.

Hogyan kezdj el naplózni? – egy transzformatív szokás

2024. április 23.

Így növeld a rezgésszinted – konkrét gyakorlatok

2024. március 22.

Az évkerék és a kelta ünnepek

2023. október 27.

Fehér ásványok energiatisztításhoz

2023. július 10.

Ásványok gyerekeknek

2023. március 22.