Így szeresd a Földünket

Ha megkérdeznéd a bolygót arról, hogy hogyan alakul a kapcsolata az emberekkel, mit mondana? ... A válasz nem lenne túl biztató. Folyamatosan csak elveszünk tőle, s nagyon ritkán viszonozzuk mindazt, amit ad nekünk. Túl sokat követelünk, és nem hagyunk számára szünetet. Ha ezt a helyzetet levetítenénk egy kapcsolatra, egészen biztosan a toxikus jelzőt használnánk rá. Hogyan lehet tehát kiegyensúlyozottabb a kapcsolatunk a Földdel? Erre adunk néhány tippet.

·9 perc olvasási idő
Föld bolygó

Rajtunk pihenhetsz – mondanák a füvek -, de ki ne tépkedj bennünket a földből, mert neked fogunk hiányozni. Mi alánk menekülhetsz az eső meg a tűző nap elől – mondanák a fák -, de ne igázz le minket, mert akármilyen furcsa, idegen jövevény is vagy, azt az oxigént szívod, amit mi kibocsátunk...

Hogyan védd a bolygót?

Klímaváltozás, bozóttüzek, fajok tömeges kihalása, erdőink pusztulása... ha ezek a hírek téged sem hagynak nyugodni, akkor összegyűjtöttünk 10 dolgot, amit már ma megtehetsz annak érdekében, hogy a bolygónk egy jobb hely legyen.

10 dolog, amit megtehetsz a Földért

Ültess fákat

Faültetés

Földünk legértékesebb erőforrásai a fák, hiszen az élethez szükséges legalapvetőbb dolgot, az oxigént biztosítják számunkra. Nem mindegy azonban, hogy milyen fát és hova telepítesz, így érdemes szakértő segítségét kérni. Az őshonos, ökológiai rendszerünkbe illő fajok a kőrisek, hársak és juharok, ezek a zord körülményeket is elviselik. Amellett, hogy a faültetés egy rendkívül szórakoztató, közösségeket összekovácsoló tevékenység, a bolygónk is hálás lesz érte. Ha kicsiben szeretnéd kezdeni, az is megteszi, ha csak a saját kertedbe telepítesz néhány facsemetét.

Mondj nemet a fast fashion-re

Fast fashion

A környezetszennyezésben kiemelkedik a ruházati- és textilipar is. A kizsákmányolt munkaerő és a kegyetlen gyermekmunka mellett az olcsó, rövidebb élettartamú ruhákkal is növeljük a szennyezést. Egyetlen póló elkészítéséhez 3000 liter vízre van szükség, emellett a gyártás során mérgező vegyszerekkel és festékkel is szennyezik vizeinket. Összességében a divatipar az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 8%-át teszi ki.

A fast fashion helyett

 • Vásárolj kevesebb, de jobb minőségű, drágább ruhadarabot, amiket éveken át tudsz hordani, és nem mennek tönkre néhány mosás alatt.

 • Alakíts ki kapszulagardróbot. Válassz ki minden évszakra 30-30 ruhadarabot, olyanokat, amelyek egymással is jól kombinálhatók, és kizárólag ezeket viseld. Előnyt élveznek az alapdarabok, mint a fehér és fekete póló, egy farmer, ami tökéletesen áll rajtad, egy fekete nadrág és egy csinos blézer. Csinálj ilyen válogatást minden évszakhoz, így nem csak a reggeli készülődés lesz könnyebb, de a ruhavásárlás kérdése is megoldódik; hiszen ha új darabot veszel, valaminek mennie kell a régiek közül.

 • Ahelyett, hogy felhalmoznál sok-sok ruhadarabot - amik végül a szekrényed alján végzik - vegyél részt egy színtanácsadáson. Hatalmas megvilágosodás lesz, és onnantól kezdve kifejezetten azokat a darabokat tudod majd keresni, amik a te színtípusodhoz jól állnak.

 • Ha kreatív ambícióid vannak, akár varrhatsz, készíthetsz is magadnak ruhákat. Egy, a te kezeid által készült lenvászon szoknya a gardróbod éke lehet, igazán különleges érzés lesz viselni.

 • Ne utasítsd el kapásból a használt ruhát, a turkálókban igazi kincseket lehet találni, és egyáltalán nem ciki! Sokat spórolhatsz így az öltözködésen, ráadásul a bolygó is meghálálja.

 • Ha mégis új ruhadarabot vásárolnál, keresd az etikus, fenntartható, slow fashion márkákat és nézz szét a hazai márkák között is.

Kevesebb hús, több teljes értékű, növényi étel

Szarvasmarhák
Vegán étkezés

Az étkezés kardinális kérdés, ha környezetvédelemről van szó. Fontos megértenünk, hogy az állatok nem értünk, hanem mellettünk élnek ezen a bolygón. A nagyüzemi állattartás az egyik legkegyetlenebb iparág, s a hús "előállítása" az erdőirtások egyik legfőbb okozója. Elsősorban azért égetik fel az erdőket, hogy a megtisztított erdőterületek helyén állatokat legeltessenek vagy takarmánynak használt szóját termesszenek. Ha teheted, fogyassz kevesebb nagyüzemi gazdaságból származó húst és tejterméket, helyette kísérletezz teljes értékű, növényi alapú ételekkel.

Méhbarát mindennapok

Méh a levendulán

A méhek világszerte bajban vannak, a számuk egyre csak fogy. Jelentőségük óriási, nekik köszönhetünk minden harmadik falat ételt. Kínában bizonyos területeken már kézzel kényszerülnek beporozni a virágokat a gazdák, olyan elképesztő mértékben eltűntek a beporzó rovarok. Kutatások úgy tartják, ha a méhek kipusztulnak, négy évre rá az emberiség is követi őket. A jó hír az, hogy ha van kerted, erkélyed vagy balkonod, akkor te magad is sokat tehetsz a hasznos rovarokért. Akár az ablakpárkány és néhány cserép is megteszi. Ültess minél több virágzó növényt a kertbe, virágzó fákat, sövényeket, vagy egynyáriakat cserépbe- ezek négyszeresére növelik egy méhcsalád túlélési esélyeit. Méhbarát virágok a levendula, facélia, zsálya, bársonyvirág, réti here, fehér mustár. Hasznosak a vadvirágok is, amik az utak mentén, szántókon, réteken kisebb méhlegelőket tesznek ki.

Vezesd környezettudatosan a háztartásod

Környezettudatos háztartás
Környezettudatos háztartás

Egy kis odafigyeléssel sokat tehetsz azért, hogy energiahatékonyabb legyen az otthonod. Elég csak olyan alapvető dolgokra gondolni, mint például fogmosás közben zárd el a csapot, és ne folyasd feleslegesen a vizet ha zuhanyzol vagy mosogatsz. Használj energiatakarékos LED izzókat, és válassz energiahatékony háztartási eszközöket. Ha nem is tudod hőszigetelni a lakásodat, akkor is tudsz takarékoskodni: ha csak 1 fokkal csökkented a lakás hőmérsékletét, mintegy 6%-kal kevesebb energiát fogsz a fűtésre fordítani. Emellett gyűjtsd szelektíven a szemetet. Mindezeket a változtatásokat viszonylag kis ráfordítással elérheted, nem feltétlenül kell napelem panelekre beruházni azért, hogy változást érj el.

Használd a tömegközlekedést, amikor teheted

Tömegközlekedés

Energia- és helytakarékosság szempontjából a közösségi közlekedés a legjobb választás. Ha autó helyett vonatot, buszt, metrót vagy villamost választasz, az nem csak a környezeti terhelést csökkenti, de felszabadítja az utcákat és biztosítja a folyamatos forgalmat is. Ha optimális kihasználtságúak a tömegközlekedési eszközök, akkor az egy főre jutó környezetszennyezés mértéke sokkal kisebb, mint az autók esetében.

Mindig legyen nálad vászontáska és kulacs

Kulacs

Ha ezt a két dolgot magadnál tartod, nagy meglepetés már nem érhet. Az egyszer használatos, eldobható termékek helyett válassz újrahasználható, tartós megoldásokat. Szép lassan szinte mindent le tudsz cserélni a háztartásodban. Papírtörlő, szalvéta, műanyag zacskó, szívószál, vizes palack... mindezeket általában pár percig használjuk, majd eldobjuk, ezzel rengeteg szemetet termelve. Ezek az eszközök egytől egyig kiválthatók tartós, környezetbarát opciókkal. Részesítsd előnyben a mosható alternatívákat, amikor csak tudod.

Válaszd a csúnya zöldségeket

Csúnyácska zöldségek

A zöldségek és gyümölcsök harmada ki sem kerül a boltok polcaira a BBC szerint, csupán azért, mert csúnyábbak. Szerencsére ma már több kezdeményezés is van arra vonatkozóan a nagy élelmiszerláncokban, hogy a kevésbé tökéletes zöldségeket is meg lehessen vásárolni. A kevésbé szép termény általában egészségesebb is, így minden amellett szól, hogy próbálj ezekből többet vásárolni.

A felesleges pokrócokat vidd el állatmenhelyekre vagy hajléktalanszállókra

Állatmenhely

Ha nem tudod mihez kezdj a használt ágyneműkkel, pokrócokkal és törölközőkkel, adományozd őket állatmenhelyeknek vagy hajléktalanszállóknak. Mindig örülnek a felajánlásoknak, és tudják is őket hasznosítani, így egy újabb életet adhatsz a feleslegessé vált anyagoknak.

Válaszd az online jegyet

Elektronikus jegy

Sok kicsi sokra megy alapon válassz elektronikusan bemutatható jegyet, ahol csak tudsz. A rengeteg blokk, néhány percig használt jegy és belépő kivétel nélkül a kukában végzi, ezzel is rengeteg szemetet termelve - főként ha hőpapírról van szó, mert az újrahasznosíthatatlan. Egyes esetekben még spórolhatsz is vele, például a MÁV 10% kedvezményt biztosít, ha elektronikus jegyet választasz. Ha előre váltasz jegyet online, a legtöbb helyen még a sorbanállást is elkerülheted.

Összefoglalva

Ezekkel a tippekkel azt szerettük volna megmutatni, hogy a hétköznapi környezettudatosság elérése sokkal egyszerűbb, mint az elsőre tűnik. Egy kis odafigyeléssel már ma elkezdhetsz tudatosabb életet élni.

Föld bolygó

Ha van kedved, oszd meg velünk, hogy Te mit teszel a mindennapokban a bolygónk érdekében!

 • #természetvédelem,
 • #Föld,
 • #környezetvédelem,
 • #fenntartható,
 • #hulladékcsökkentés

Megosztás

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Értesülj elsőként az újdonságokról