🚚 INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS 25.000 Ft feletti vásárlás esetén! 🚚
Nem szeretsz sokáig várni? Ha délelőtt rendelsz, rendelésed akár már másnapra megérkezhet!

Így szeresd a Földünket

Ha megkérdeznéd a bolygót arról, hogy hogyan alakul a kapcsolata az emberekkel, mit mondana? ... A válasz nem lenne túl biztató. Folyamatosan csak elveszünk tőle, s nagyon ritkán viszonozzuk mindazt, amit ad nekünk. Túl sokat követelünk, és nem hagyunk számára szünetet. Ha ezt a helyzetet levetítenénk egy kapcsolatra, egészen biztosan a toxikus jelzőt használnánk rá. Hogyan lehet tehát kiegyensúlyozottabb a kapcsolatunk a Földdel? Erre adunk most néhány tippet.

2022. november 23.

"Rajtunk pihenhetsz – mondanák a füvek -, de ki ne tépkedj bennünket a földből, mert neked fogunk hiányozni. Mi alánk menekülhetsz az eső meg a tűző nap elől – mondanák a fák -, de ne igázz le minket, mert akármilyen furcsa, idegen jövevény is vagy, azt az oxigént szívod, amit mi kibocsátunk..."

Hogyan védd a bolygót?

Klímaváltozás, bozóttüzek, fajok tömeges kihalása, erdőink pusztulása... ha ezek a hírek téged sem hagynak nyugodni, akkor összegyűjtöttünk 10 dolgot, amit már ma megtehetsz annak érdekében, hogy a bolygónk egy jobb hely legyen.

10 dolog, amit megtehetsz a Földért

Ültess fákat

Földünk legértékesebb erőforrásai a fák, hiszen az élethez szükséges legalapvetőbb dolgot, az oxigént biztosítják számunkra. Nem mindegy azonban, hogy milyen fát és hova telepítesz, így érdemes szakértő segítségét kérni. Az őshonos, ökológiai rendszerünkbe illő fajok a kőrisek, hársak és juharok, ezek a zord körülményeket is elviselik. Amellett, hogy a faültetés egy rendkívül szórakoztató, közösségeket összekovácsoló tevékenység, a bolygónk is hálás lesz érte. Ha kicsiben szeretnéd kezdeni, az is megteszi, ha csak a saját kertedbe telepítesz néhány facsemetét.

Mondj nemet a fast fashion-re

A környezetszennyezésben kiemelkedik a ruházati- és textilipar is. A kizsákmányolt munkaerő és a kegyetlen gyermekmunka mellett az olcsó, rövidebb élettartamú ruhákkal is növeljük a szennyezést. Egyetlen póló elkészítéséhez 3000 liter vízre van szükség, emellett a gyártás során mérgező vegyszerekkel és festékkel is szennyezik vizeinket. Összességében a divatipar az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 8%-át teszi ki.

A fast fashion helyett

  • Vásárolj kevesebb, de jobb minőségű, drágább ruhadarabot, amiket éveken át tudsz hordani, és nem mennek tönkre néhány mosás alatt.

  • Alakíts ki kapszulagardróbot. Válassz ki minden évszakra 30-30 ruhadarabot, olyanokat, amelyek egymással is jól kombinálhatók, és kizárólag ezeket viseld. Előnyt élveznek az alapdarabok, mint a fehér és fekete póló, egy farmer, ami tökéletesen áll rajtad, egy fekete nadrág és egy csinos blézer. Csinálj ilyen válogatást minden évszakhoz, így nem csak a reggeli készülődés lesz könnyebb, de a ruhavásárlás kérdése is megoldódik; hiszen ha új darabot veszel, valaminek mennie kell a régiek közül.

  • Ahelyett, hogy felhalmoznál sok-sok ruhadarabot - amik végül a szekrényed alján végzik - vegyél részt egy színtanácsadáson. Hatalmas megvilágosodás lesz, és onnantól kezdve kifejezetten azokat a darabokat tudod majd keresni, amik a te színtípusodhoz jól állnak.

  • Ha kreatív ambícióid vannak, akár varrhatsz, készíthetsz is magadnak ruhákat. Egy, a te kezeid által készült lenvászon szoknya a gardróbod éke lehet, igazán különleges érzés lesz viselni.

  • Ne utasítsd el kapásból a használt ruhát, a turkálókban igazi kincseket lehet találni, és egyáltalán nem ciki! Sokat spórolhatsz így az öltözködésen, ráadásul a bolygó is meghálálja.

  • Ha mégis új ruhadarabot vásárolnál, keresd az etikus, fenntartható, slow fashion márkákat és nézz szét a hazai márkák között is.

Kevesebb hús, több teljes értékű, növényi étel

Az étkezés kardinális kérdés, ha környezetvédelemről van szó. Fontos megértenünk, hogy az állatok nem értünk, hanem mellettünk élnek ezen a bolygón. A nagyüzemi állattartás az egyik legkegyetlenebb iparág, s a hús "előállítása" az erdőirtások egyik legfőbb okozója. Elsősorban azért égetik fel az erdőket, hogy a megtisztított erdőterületek helyén állatokat legeltessenek vagy takarmánynak használt szóját termesszenek. Ha teheted, fogyassz kevesebb nagyüzemi gazdaságból származó húst és tejterméket, helyette kísérletezz teljes értékű, növényi alapú ételekkel.

Méhbarát mindennapok

A méhek világszerte bajban vannak, a számuk egyre csak fogy. Jelentőségük óriási, nekik köszönhetünk minden harmadik falat ételt. Kínában bizonyos területeken már kézzel kényszerülnek beporozni a virágokat a gazdák, olyan elképesztő mértékben eltűntek a beporzó rovarok. Kutatások úgy tartják, ha a méhek kipusztulnak, négy évre rá az emberiség is követi őket. A jó hír az, hogy ha van kerted, erkélyed vagy balkonod, akkor te magad is sokat tehetsz a hasznos rovarokért. Akár az ablakpárkány és néhány cserép is megteszi. Ültess minél több virágzó növényt a kertbe, virágzó fákat, sövényeket, vagy egynyáriakat cserépbe- ezek négyszeresére növelik egy méhcsalád túlélési esélyeit. Méhbarát virágok a levendula, facélia, zsálya, bársonyvirág, réti here, fehér mustár. Hasznosak a vadvirágok is, amik az utak mentén, szántókon, réteken kisebb méhlegelőket tesznek ki.

Vezesd környezettudatosan a háztartásod

Egy kis odafigyeléssel sokat tehetsz azért, hogy energiahatékonyabb legyen az otthonod. Elég csak olyan alapvető dolgokra gondolni, mint például fogmosás közben zárd el a csapot, és ne folyasd feleslegesen a vizet ha zuhanyzol vagy mosogatsz. Használj energiatakarékos LED izzókat, és válassz energiahatékony háztartási eszközöket. Ha nem is tudod hőszigetelni a lakásodat, akkor is tudsz takarékoskodni: ha csak 1 fokkal csökkented a lakás hőmérsékletét, mintegy 6%-kal kevesebb energiát fogsz a fűtésre fordítani. Emellett gyűjtsd szelektíven a szemetet. Mindezeket a változtatásokat viszonylag kis ráfordítással elérheted, nem feltétlenül kell napelem panelekre beruházni azért, hogy változást érj el.

Használd a tömegközlekedést, amikor teheted

Energia- és helytakarékosság szempontjából a közösségi közlekedés a legjobb választás. Ha autó helyett vonatot, buszt, metrót vagy villamost választasz, az nem csak a környezeti terhelést csökkenti, de felszabadítja az utcákat és biztosítja a folyamatos forgalmat is. Ha optimális kihasználtságúak a tömegközlekedési eszközök, akkor az egy főre jutó környezetszennyezés mértéke sokkal kisebb, mint az autók esetében.

Mindig legyen nálad vászontáska és kulacs

Ha ezt a két dolgot magadnál tartod, nagy meglepetés már nem érhet. Az egyszer használatos, eldobható termékek helyett válassz újrahasználható, tartós megoldásokat. Szép lassan szinte mindent le tudsz cserélni a háztartásodban. Papírtörlő, szalvéta, műanyag zacskó, szívószál, vizes palack... mindezeket általában pár percig használjuk, majd eldobjuk, ezzel rengeteg szemetet termelve. Ezek az eszközök egytől egyig kiválthatók tartós, környezetbarát opciókkal. Részesítsd előnyben a mosható alternatívákat, amikor csak tudod.

Válaszd a csúnya zöldségeket

A BBC szerint a zöldségek és gyümölcsök harmada ki sem kerül a boltok polcaira, csupán azért, mert csúnyábbak. Szerencsére ma már több kezdeményezés is van arra vonatkozóan a nagy élelmiszerláncokban, hogy a kevésbé tökéletes zöldségeket is meg lehessen vásárolni. A kevésbé szép termény általában egészségesebb is, így minden amellett szól, hogy próbálj ezekből többet vásárolni.

A felesleges pokrócokat vidd el állatmenhelyekre vagy hajléktalanszállókra

Ha nem tudod mihez kezdj a használt ágyneműkkel, pokrócokkal és törölközőkkel, adományozd őket állatmenhelyeknek vagy hajléktalanszállóknak. Mindig örülnek a felajánlásoknak, és tudják is őket hasznosítani, így egy újabb életet adhatsz a feleslegessé vált anyagoknak.

Válaszd az online jegyet

Sok kicsi sokra megy alapon válassz elektronikusan bemutatható jegyet, ahol csak tudsz. A rengeteg blokk, néhány percig használt jegy és belépő kivétel nélkül a kukában végzi, ezzel is rengeteg szemetet termelve - főként ha hőpapírról van szó, mert az újrahasznosíthatatlan. Egyes esetekben még spórolhatsz is vele, például a MÁV 10% kedvezményt biztosít, ha elektronikus jegyet választasz. Ha előre váltasz jegyet online, a legtöbb helyen még a sorbanállást is elkerülheted.

Összefoglalva

Ezekkel a tippekkel azt szerettük volna megmutatni, hogy a hétköznapi környezettudatosság elérése sokkal egyszerűbb, mint az elsőre tűnik. Egy kis odafigyeléssel már ma elkezdhetsz tudatosabb életet élni.

Ha van kedved, oszd meg velünk, hogy Te mit teszel a mindennapokban a bolygónk érdekében!


Olvass tovább

Hogyan kezdj el naplózni? – egy transzformatív szokás

2024. április 23.

Így növeld a rezgésszinted – konkrét gyakorlatok

2024. március 22.

Az évkerék és a kelta ünnepek

2023. október 27.

Fehér ásványok energiatisztításhoz

2023. július 10.

Ásványok gyerekeknek

2023. március 22.

Mi a Te totemállatod?

2023. február 19.