🚚 INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS 25.000 Ft feletti vásárlás esetén! 🚚
Nem szeretsz sokáig várni? Ha délelőtt rendelsz, rendelésed akár már másnapra megérkezhet!

Hogyan készülnek az ásvány gyöngyök?

A gyöngyök évezredek óta férfiak és nők legjobb barátai, viselésükkel már az őseink is különlegesnek érezték magukat. Bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy hogyan készülnek a durva kőzetekből a tökéletesen megmunkált, fényesre csiszolt ásvány gyöngyök. Most megmutatjuk, milyen folyamatokon mennek keresztül.

2021. augusztus 3.

Az ásvány ékszerek rövid történelme

Az ékszerek iránti szeretetünk nagyjából 100 000-135 000 évre nyúlik vissza. Ekkor őseink már viseltek kagylókból, csontokból és csigaházból készült kezdetleges ékszereket. Az első ásvány gyöngyök megjelenése az Újkőkor időszakára tehető, i.e. 10 200-3000-ben. Az eszközök fejlődtek, az emberek kreatív elfoglaltság iránti igénye nőtt és a szépség iránti vonzalom is egyre nagyobb teret kapott. A drágakövekből készített gyöngyök szépségük miatt nagyobb értéket képviseltek csontból készült társaiknál. Különösen népszerűek voltak a kvarcok, a karneol, az achátok és a lapis lazuli.

Őseink a gyöngyöket úgy formázták, hogy a drágakövet sziklák oldalához vagy más, keményebb drágakövekhez dörzsölték egészen addig, amíg el nem érték a kívánt formát. A lyukakat kőeszközökkel készítették, és vastag, kötélszerű zsinegekre fűzték fel. Ez a munka rendkívül időigényes volt.

Neolit korból származó karneol gyöngyök - Forrás: ancientbead.com

A piac gyorsan nőtt, hiszen az emberek egyre inkább lelkesedtek a szebbnél szebb drágakőből készült ékszerekért. A kézművesek - hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett számú érdeklődőt - fejlesztették képességeiket, hatékonyabb eszközöket fejlesztettek ki, valóságos művészetté szélesítették a gyöngykészítés manufaktúráját.

Ametiszt gyöngyök Egyiptomból i.e. 2000 - Forrás: Thoughts on Jewelry

A modern kor ásványékszerei

Manapság a drágakövekből készült gyöngyök népszerűbbek, mint valaha. Néhány tíz évvel ezelőtt az emberek elkezdték felfedezni szépségük mellett csodás hatásaikat is. Jobban érezték magukat ásványból készült ékszer viselésével, s a holisztikus kristálygyógyászok számtalan pozitív, életvitelbeli javulásról számoltak be.

A tudomány is bebizonyította, hogy valóban hatása van annak, ha ásvány ékszert viselünk, a magyarázat pedig egyszerűbb, mint gondolnánk. Minden energia, és az energia a minden. Az ásványok az emberhez képest rendkívül stabil energiával rendelkeznek, s minél stabilabb energia vesz körül, annál erősebb az érzékelt hatás.

A modern ásvány gyöngyök megmunkálása bár nem kézzel történik, nagy gondosság övezi. Minden egyes gyöngy a kristály jellegéből adódóan egyedi és megismételhetetlen. Minimális színbeli, mintabeli és méretbeli különbségeik vannak, ettől igazán különleges érzés viselni az ásvány ékszereket.

A teljes folyamat megtekintéséhez szívből ajánljuk az alábbi fantasztikus videót, amely bemutatja a teljes folyamatot, hogy hogyan lesz a durva kőzetből kész gyöngy.

Forrás: Cherry Tree Beads


Olvass tovább

Hogyan kezdj el naplózni? – egy transzformatív szokás

2024. április 23.

Így növeld a rezgésszinted – konkrét gyakorlatok

2024. március 22.

Az évkerék és a kelta ünnepek

2023. október 27.

Fehér ásványok energiatisztításhoz

2023. július 10.

Ásványok gyerekeknek

2023. március 22.

Mi a Te totemállatod?

2023. február 19.