🚚 INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS 25.000 Ft feletti vásárlás esetén! 🚚
Nem szeretsz sokáig várni? Ha délelőtt rendelsz, rendelésed akár már másnapra megérkezhet!

Az önszeretet gyakorlása

Az önszeretetig tartó út hosszú és bonyolult, ráadásul nincsen kikövezve. Mély önismeretre, önfelfedezésre és gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy eljuss egy olyan állapotba, amiben jól érzed magad és elfogadod azt, aki vagy. Számtalan módon elindulhatsz az önfejlesztés útján, vágj bele még ma!

2021. június 4.

Miért fontos az önszeretet?

Ha eddig nem foglalkoztatott az önfejlesztés témaköre, akkor jogosan teheted fel a kérdést, hogy miért fontos ez egyáltalán. Nos, a rövid válasz erre az, hogy szinte lehetetlen elérni a boldogság állapotát anélkül, hogy önmagad elfogadnád. Előfordulhat, hogy jelenleg te magad sem tudod igazán, ki vagy te. Ez természetesen még inkább megnehezíti azt, hogy olyasvalakit szeress, akiről nem is igazán tudod, hogy kicsoda. Minden napod azzal töltöd, hogy megpróbálsz eljutni valahová, valamihez, ami most még elérhetetlennek tűnik, küzdesz a céljaidért és álmaidért. Ha az egész életed abból áll, hogy bántod (akár gondolatokkal, verbálisan, vagy a szó szoros értelmében) magad, és folyton csak mások szeretete után sóvárogsz, hatalmas üresség lesz a szívedben.

Hogyan szeressem önmagam?

Ha még zöldfülű vagy az öngondoskodás témakörében, jó kiindulópont lehet a pozitív megerősítések és mantrák alkalmazása. A mantrákat azonban könnyebb csak ismételgetni, mint aszerint cselekedni, így az alábbi tanácsokkal szeretnénk Neked segíteni, hogy a gyakorlatban is el tudj kezdeni dolgozni magadon.

Ne hasonlítsd magad másokhoz

Az örök klasszikus, amellyel mindannyian küzdünk. Hihetetlenül könnyű körülnézni, s látni másokat, akik valamiben jobbak nálad. Genetikailag arra vagyunk programozva, hogy fiatal korunktól kezdve versenyezzünk másokkal, és mindenben igyekezzünk mi lenni a legjobbak. A modern kori eszközök sem segítenek ezen a problémán. Ott van például az Instagram, ahol mindenki tökéletesnek látszik, s ez egyáltalán nem kedvez a mentális egészségünknek. Az első lépés, amit megtehetsz annak érdekében, hogy elfogadd önmagad, az az, ha abbahagyod önmagad másokhoz hasonlítgatását. Mindannyian mások vagyunk, más háttérrel, más élettörténettel, más célokkal és vágyakkal. Mindannyian máshol tartunk az életben, s csak azért, mert valaki olyan javakat birtokol, amiket te még nem tudhatsz magadénak, nem kell rosszul érezned magad. Mindig lesznek nálad jobb, gazdagabb, szebb emberek, vagy olyanok, akiknek több követőjük van, mint neked. Ha mindannyian állandóan nyomorultul éreznénk magunkat, csak azért, mert mások (szerintünk) jobb emberek nálunk, akkor a világ nagyon sötét hely lenne. Koncentrálj azokra a dolgokra, amelyek valóban a haladásod szolgálják. Légy hálás, dolgozz a céljaidon, szánj időt arra, hogy megismerd önmagad. Szabadítsd fel az elméd s ásd bele magad az önfejlesztésbe.

Rendben van, ha hibát követsz el

Senki. nem. tökéletes.
Az életben mindannyiunkra nagy nyomás nehezedik, legyen szó a munkahelyi teljesítményről, a párkapcsolatról, az iskoláról vagy a mindennapi problémák megoldásáról. Folyton teljesíteni kell, s ha kissé elengeded magad, joggal érezheted úgy, hogy semmi értelme az életnek. Fontos azonban észben tartani azt, hogy hibázni természetes dolog, továbbá tanulhatsz és növekedhetsz is a bukásaid által. Rajtad áll, hogy visszakozol mindentől, ami egy kis kihívást tartogat számodra, vagy egy másféle módon próbálod meg elérni a hőn áhított célt. Minden nap tanulsz, változol, jobbá válsz, néha elmaradsz, máskor inspirálódsz, cselekszel. A lényeg, hogy bocsáss meg magadnak, ha elrontasz valamit, s ne add fel, hanem tanulj a hibáidból, hogy legközelebb sokkal jobb lehess.

Tükörbe nézni és szépnek látni magad

Az egyik leggyakoribb dolog, ami megakadályozza az embereket abban, hogy szeressék magukat, hogy nem elégedettek a kinézetükkel. A társadalom folyamatosan diktálja nekünk, hogy milyennek KELLENE lennünk. Most az a divat, ha karcsú vagy, holnapután az, ha kissé teltebb. Most a vékony szemöldök, holnap a vastag szemöldök… s így tovább. Nehéz minden nap magabiztosan tükörbe nézni, ám elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszútávon kiegyensúlyozottak legyünk. Ne felejtsd el azt, hogy az értéked nem csak abban rejlik, amit a tükörben látsz. Az emberek általában nem az alapján válogatják meg maguk mellé az embereket, ahogy kinéznek. Természetesen butaság lenne azt állítani, hogy a külső nem számít. Számít, de nem minden. Próbáld meg elfogadni azokat a dolgokat, amiken természetes úton nem tudsz változtatni. Ilyen a magasságod, vagy például az orrod fomája. Ami pedig megváltoztatható, azért igenis tenni kell, hogy jobban érezd magad a bőrödben. Például a testsúlyod és az alkatod befolyásolhatod edzéssel és egészséges étkezéssel. Ha pattanásaid vannak, valószínűleg az étkezéssel javíthatsz rajta. Ha száraz a bőröd, igyál több folyadékot.

Keresd az új lehetőségeket...

...az életed minden területén. Elsőre talán ijesztő lehet egy teljes életváltást eszközölni, ám gyakran ez az önszeretethez vezető út alfája. Ha nem vagy jóban magaddal, az számtalan mindennapi helyzetből adódhat: utálod a munkád, nem jössz ki az emberekkel akik körbevesznek, nem vagy kibékülve az alakoddal, vagy csak úgy összességében nem találod a helyed a világban…
Az ijesztő váltások általában meghozzák a kívánt eredményt. Ne feledd, az időzítés soha nem lesz tökéletes, hogy megtedd azokat a dolgokat, amikre vágysz. Az egyetlen, amid van, az az itt és most. Változtathatsz az életeden itt és most, vagy kesereghetsz még további egy hónapot, egy évet, egy évtizedet… a döntés a tiéd.

Összefoglalva

Ne feledd, az önszeretet gyakorlására nincs jó vagy rossz módszer. Eszközölj olyan változtatásokat az életedben, amik leginkább passzolnak a te személyiségedhez és igényeidhez.

Az ásványok közül néhány kő különleges energiával rendelkezik, és segíthetnek Téged az önfejlesztés hosszú, rögös útján.

Íme néhány karkötőnk, amik a feltétel nélküli önszeretet ásványaiból készültek:

"A nap végén mindannyian ugyanazt próbáljuk elérni: boldogságot találni."


Olvass tovább

Így növeld a rezgésszinted – konkrét gyakorlatok

2024. március 22.

Az évkerék és a kelta ünnepek

2023. október 27.

Fehér ásványok energiatisztításhoz

2023. július 10.

Ásványok gyerekeknek

2023. március 22.

Mi a Te totemállatod?

2023. február 19.

Színezz, hogy jól legyél (+ ingyen letölthető felnőtt színezők)

2023. január 20.