🚚 INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS 25.000 Ft feletti vásárlás esetén! 🚚
Nem szeretsz sokáig várni? Ha délelőtt rendelsz, rendelésed akár már másnapra megérkezhet!

Aszcendens, horoszkópház, bolygóállás – asztrológia kisokos

Mindenki ismeri a csillagjegyét, ám ha összetettebben szeretnéd elemezni saját magad, akkor nem elég csupán erre támaszkodni. Tudod például, hogy mi az aszcendensed, mik azok a horoszkópházak, bolygóállások, és hogyan kapcsolódik mindez a személyiséged alakulásához? Cikkünkből most megtudhatod.

2023. január 11.

Az asztrológia, másnéven csillagjóslás az emberi kultúrával egyidős tudományág. Gondoljunk rá úgy, mint egyfajta spirituális útmutatásra, ami segítséget nyújt a személyiségünk, tulajdonságaink, sorsunk megismerésében.

Azt biztosan te is tudod, hogy mi a horoszkópod, de tudod-e, hogy milyen szerepe van az aszcendensnek a képletben, mik azok a horoszkópházak és bolygóállások? Alapozhatunk-e ezekre a jövőtervezésünk során?!

Mivel foglalkozik az asztrológia?

Az éjszakai égbolt tanulmányozása ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget. Az asztrológia az ezoterikus tanok egyike, melynek célja, hogy a bolygók állása alapján számolva minél pontosabb képet kapjunk egy adott időpontban bekövetkezett eseményről. Az asztrológia először Mezopotámiában és az ókori Görögországban jelent meg, majd az ókori Indiában, Kínában s a dél-amerikai azték és maja kultúrákban. Ez az esemény leggyakrabban egy ember születése. A csillagjóslás alapvető célkitűzése, hogy a születés időpontjában a bolygók és csillagképek állásából minél nagyobb valószínűséggel kikövetkeztethessük egy ember sorsát, a személyiségét meghatározó tulajdonságokat és jellemzőket.

Az asztrológia szimbólumrendszere

Az asztrológia a bolygókat, csillagokat és csillagképeket használja fel a tájékozódáshoz. A nyugati asztrológia az égbolt egy szakaszát, a zodiákust 12 állatövi jegyre osztja fel, amelyek a horoszkópunkat határozzák meg. A zodiákuson kívül 10 bolygót és 12 horoszkópházat azonosít. Minden állatövi jegy 30° kiterjedésű, így ezek helyzete egymáshoz képest eltolódott, mozgásuk máshogy működik, így számtalan személyiséget, "sorsot" befolyásoló variáció jöhet létre.

Néhány adat ismeretében az asztrológusok segítenek eligazodni a bolygóhelyzetek s a különböző tényezők kapcsolata között. Innentől már csak rajtunk áll, hogy hiszünk-e abban, hogy születésünk pillanata ténylegesen kihatással lehet-e a jövőnkre. Fontos megjegyezni, hogy az asztrológia nem ad kész megoldásokat a kezünkbe, nem ír le konkrét eseményeket, csak az egyén feladatait, lehetőségeit vázolja, amelyek között szabad akaratunkból dönthetünk - ez a vagylagosság az, ami a legnagyobb erőt jelenti a kezünkben.

Horoszkóp és aszcendens - mit határoznak meg?

Mi a horoszkóp?

A horoszkóp az asztrológia vizuális megjelenítési formája, amely a bolygók, a Hold és a Nap egy adott időpontban, a Föld egy adott pontjáról látható elhelyezkedés az állatövön. A hétköznapi értelemben használt születési horoszkópot radixnak hívjuk, amely megmutatja személyiségünk markáns, meghatározó jegyeit. Minél pontosabban ismerjük valakinek a születési dátumát, annál személyre szabottabb horoszkópot lehet rá létrehozni.

Az asztrológia a 12 állatövi jegy alapján osztja fel az évet, amelyek nagyjából lefedik a hónapokat, ám kezdetük és végük nem felel meg egy-egy hónap kezdő- és végpontjának. Néhány csillagjegy gyakoribb típus, ugyanis egy-egy jegy rövidebb ideig tart, míg mások hosszabbak.

Az egyes horoszkópokról részletes elemzést is írtunk, amelyet ide kattintva olvashatsz el.

  • Bak horoszkóp (december 22. - január 19.)

  • Vízöntő horoszkóp (január 20.-február 18.)

  • Halak horoszkóp (február 19. - március 20.)

  • Kos horoszkóp (március 21. - április 19.)

  • Bika horoszkóp (április 20. - május 20.)

  • Ikrek horoszkóp (május 21. - június 21.)

  • Rák horoszkóp (június 22. - július 22.)

  • Oroszlán horoszkóp (július 23. - szeptember 22.)

  • Szűz horoszkóp (augusztus 23. - szeptember 22.)

  • Mérleg horoszkóp (szeptember 23. - október 22.)

  • Skorpió horoszkóp (október 23. - november 24.)

  • Nyilas horoszkóp (november 22. - december 21.)

Mi az aszcendens?

Az aszcendens jelentése a felkelő jegy. Ez a horoszkópunk kezdőpontja, vagyis annak a pillanatban a szimbóluma, amikor világra jöttünk. Azt a csillagjegyet jelöli, ami születésünk pillanatában a keleti horizonton éppen emelkedőben van. Az aszcendens különlegessége, hogy a bolygókkal ellentétben egy nap alatt mind a 12 állatövi jegyet bejárja. Egy állatövi jegy átlagosan 1-2 órán keresztül tart, de az aszcendens számításnál már 5-10 perc pontatlanság is elegendő ahhoz, hogy tévedjünk - a bolygók az asztrológia szerint ennyi idő alatt lépnek egyik horoszkópházból a másikba. Úgy tartják, az évek során egyre inkább az aszcendensünk leszünk, vagyis ahogy idősödünk, egyre inkább a felkelő jegy tulajdonságai válnak a valóságunkká.

Tehát ha pontos asztrológiai képletet szeretnék kapni, az alábbiakat kell megvizsgálnunk:

  • melyik horoszkóp idején születtünk (születési hónap, nap)

  • melyik csillagkép volt éppen emelkedőben az égen születésünk pillanatában (pontos születési év, hónap, nap, óra és perc)

  • a születésünk ideje alatt a bolygók milyen horoszkópházban jártak

Aszcendens számítás

Habár a személyre szabott csillagjóslás még az asztrológia tanult szakembereinek is nehéz művészet, az aszcendens számítás egyáltalán nem bonyolult. Mindössze azt kell hozzá tudnunk, hogy percre pontosan mikor születtünk. Hívjunk segítségül egy aszcendens kalkulátort, amely visszaszámol, hogy születésünk idejében milyen csillagkép volt emelkedőben és pontosan hány fok és szögperc magasan állt.

Az aszcendensek jellemzői

Kos aszcendens

Az energia és a szenvedély viszi őket előre, élettel teli, dinamikus személyek. Egy percre sem állnak meg, gyorsan hoznak döntéseket s nem haboznak, ha cselekedniük kell. Erős akaratú, energikus, a saját útját járó emberek.

Bika aszcendens

Olyan ember, aki két lábbal áll a földön: türelmes, racionális, stabil és nyugodt ember, ám ha dühbe gurul, nehéz megállítani. Vonzódik az esztétikus, szép dolgokhoz, nagyon fontos számára a külső megjelenés. Materialista jegy, mindent birtokolni akar, s nehezen válik meg a tárgyaitól. Békére, harmóniára törekszik, ugyanakkor makacs és belátásra, változásra képtelen.

Ikrek aszcendens

Rendkívül nyitott és beszédes ember, jól kommunikál, kíváncsi természetének köszönhetően pedig folyamatosan keresi a kihívásokat. Sokoldalú és fiatalos, általában a társaság központja, az emberek ösztönösen szeretnek a közelében lenni. Hajlamos rá, hogy szétforgácsolja magát, mindenhol ott akar lenni és mindent tudni akar, ám ez nem lehetséges. Ebből kifolyólag gyakran ideges, nyugtalan és szétszórt.

Rák aszcendens

Családcentrikus ember, akinek mindig az otthon és a családja lesz az első. Személyiségét tekintve érzékeny, gondoskodó és igen intuitív. Reménytelenül romantikus, álmodozó típus, ami a szívén az a száján. Könnyen megsértődik, hiszen tele van kisebbrendűségi érzéssel és önsajnálattal.

Oroszlán aszcendens

Az oroszlán aszcendensű ember büszke, tele önbizalommal és tartással. Mindig az élet napos oldalát keresi, ösztönösen pozitív személyiség. Szomjazik környezete elismerésére, mindig kihívások és újabb célok elé állítja magát. Nehezen viseli a kritikát, hiú és öntelt, így gyakran vannak hisztérikus kirohanásai.

Szűz aszcendens

Tiszta, rendes, kritikus és reális. Meggondolt, kimért viselkedésű személy, aki sosem hamarkodja el a döntéseit. Inkább mindent százszor átgondol, minthogy elhamarkodottan döntsön, emiatt gyakran nem látja a fától az erdőt. Mindig a tökéletességre törekszik, nem hajlandó fél munkát végezni. Inkább az értelem a fontos számára, az érzelmek háttérbe szorulnak. Szellemi képességei kiválóak, vitái során mindig az észérvek győznek. Fontos számára az élethosszon át tartó tanulás.

Mérleg aszcendens

A mérleg aszcendensű embert az igazságosság és a harmónia vezeti. Kedves, békés természetű, empatikus ember, aki nagyon igényes a környezetére és a megjelenésére. Nem szeret és nem is tud egyedül lenni, úgy érzi, egyedül nem egy teljes egyén, s mindig hiányzik a másik fele.

Skorpió aszcendens

Vonzódik a hatalomhoz, a szenvedély vezérli és könnyen el is sodorhatja a hév. Gyakran zárkózott személyiség, s kivétel nélkül nagyon birtokló. Nehezen bírja elviselni, ha nem ő van a középpontban. Az érzelmei szélsőségesek: vagy imád, vagy gyűlöl. Lehetetlen neki ellenállni vagy a hatása alól kibújni.

Nyilas aszcendens

A nyitott gondolkodás és a tolerancia jellemzi. Becsületes, jókedélyű és őszinte emberek, akiket nehéz nem szeretni. Nagyon könnyen belelkesedik, de lelkesedése hamar elillan. Gyakran kerget ideákat, de a megvalósítás már nem az ő asztala. Többnyire a jövő érdekli, s olykor elmulasztja a jelent átélni.

Bak aszcendens

Gyakran konzervatívnak és közömbösnek tűnhet, ám valójában csak nyugodt, tiszta fejjel gondolkozó, praktikus ember. Magas fokú üzletiesség vezérli, úgy tartják, a bakokból lesznek a legjobb vállalkozók. A tanulás, a munka, a kötelesség mindig az első számára, a többi csak ezután következik. A leginkább ambíciózus, felelősségteljes és gyakorlatias ember.

Vízöntő aszcendens

A vízöntő aszcendenst a spontaneitás és a kreativitás vezérli: tele van új ötletekkel, s minden lehetőséget meg akar ragadni, ami csak az útjába kerül. Még véletlenül sem csinálja a dolgokat a megszokott módon, minden vonzza ami különleges, ami extravagáns. Barátságos, nyitott és nagyon találékony jellem. Nehezen viseli a korlátokat, a szabadság a legfontosabb számára.

Halak aszcendens

Nyílt, érzelmes embert takar a halak aszcendens. Szeretettel fordul mások felé és könnyen alkalmazkodik, a legjobb barátoknak tartják őket. Segítőkész, odaadó, érzékeny és álmodozó jegy, beleérző képessége pedig kiemelkedő. Gyakran válik áldozattá túlzott ragaszkodása miatt. Fejlett művészi adottságokkal rendelkezik. Lelkileg instabil, hajlamos a függőségekre, könnyen lehet szenvedélybeteg.

Mit jelentenek a horoszkópházak?

Ezek az egységek azokat az életterületeket jelölik, ahol a bolygók kifejtik hatásukat. Személyes képlet esetén azok a házak, melyek több bolygót tartalmaznak, az ember főbb érdeklődési és tanulási területeit jelölik.

  • 1. ház: külső megjelenés, egyéniség, személyiség, fizikai alkat, vérmérséklet, életképesség

  • 2. ház: anyagiak, amiket megkaphatunk vagy meg tudunk szerezni, pénzügyek, a megélhetés megteremtése, magántulajdon, személyes függetlenség/korlátozottság vagy ennek hiánya

  • 3. ház: testvérek, közeli rokonok, szomszédok, velük való viszonyulásunk, irodalmi és tudományos hajlamok vagy érdeklődés, levelezés, kommunikáció

  • 4. ház: család, otthon, szülői ház, öregkor, az élet utolsó szakasza, az eredethez és a múlthoz kapcsolódó viszonyunk, öröklött javak, hagyományok, kapcsolatunk a szülőfölddel, a gyermekkor és az öregkor problémái olvashatók ki innen

  • 5. ház: vágyak, szenvedélyek, szórakozás, az élet örömei, gyermekek, szerencse, szerelem, szex, vállalkozások, kockáztatások, spekulációk, kalandok, elképzeléseink megvalósítására irányuló törekvéseink, fogamzás és terhesség összefüggései

  • 6. ház: egészség, betegség, táplálkozás, balesetek, kötelezettségek, korlátok, napi rutin, munka és magánélet viszonya, alárendeltség

  • 7. ház: kapcsolat a külvilággal, párkapcsolat, házasság, ellenfelek és ellenségek, összeütközés (a ház jegye és bolygói mutatják a társ jellemvonásait is)

  • 8. ház: okkult érdeklődés, titkok, örökség, élettárs anyagi helyzete, szükséges áldozatok, veszteségek, a halállal kapcsolatos körülmények, előny vagy veszteség mások távozása által, a család és a közelállók rejtett dolgai

  • 9. ház: vallás, világnézet, peres ügyek, hosszabb utazások, külfölddel való kapcsolat, belső fejlődés, fejlettebb gondolkodás, elvont érdeklődések, törvénykezés, igazságérzet

  • 10. ház: karrier, hivatás, társadalmi helyzet, elismerés, érvényesülés, népszerűség, az anyára és a vele való kapcsolatra is utal

  • 11. ház: barátok, támogatók, szabadság és függetlenségvágy, normák ledöntése, a múlt kötelékeitől való megszabadulás, egyenjogúság, az élet során várható segítség és támogatás, remények, tervek

  • 12. ház: befelé fordulás, elszigeteltség, magány, titkos ellenségek és segítő, önzetlen áldozathozatal, altruizmus, tudatalatti, elfojtott érzések, meditáció, jóga, álomtudat, pszichoszomatikus betegségek, alkoholizmus és kábítószer függőség lehetősége

Mit szimbolizál a bolygók állása?

A születés pillanatában minden esetben van egy uralkodó bolygó, amely szintén hatással bír a személyiség és a sors további árnyalásában. Lássuk, mit befolyásol az aktuális uralkodó bolygó az első (legfontosabb) horoszkópházban.

  • Nap: aktív megnyilvánulás és a szereplés fontossága

  • Hold: érzelmi megnyilvánulások fontossága, érzelmek irányítása

  • Merkúr: ésszerűség és a kézügyesség fontossága

  • Vénusz: az ízlés, a jó karizma és a kedvesség hatóereje

  • Mars: az akarat ereje

  • Jupiter: optimizmus és jó kedély

  • Szaturnusz: szigor és számító hozzáállás

  • Uránusz: felvillanyozó megjelenés, kiszámíthatatlanság

  • Neptunusz: álmodozó beállítottság, a világ csodálata

  • Plútó: visszahúzódó egyéniség, inkább beletörődő mint küzdő típus

Összefoglalva

Most már láthatod, a csillagjóslás és a személyiségelemzés valójában sokkal összetettebb dolog annál, mint hogy mi az ember horoszkópja. A cikkből megérthetted azt is, hogy miért van az, amikor egyszerűen nem tudsz azonosulni a horoszkópoddal, úgy érzed, egyáltalán nem illik hozzád. Ilyenkor nagy valószínűséggel az aszcendensedben lehet a válasz. Ha hiszel a sorsszerűségben, s mélyebb önismeretre szeretnél szert tenni, érdemes elmélyedni ebben a kimeríthetetlen spirituális területben.


Olvass tovább

Hogyan kezdj el naplózni? – egy transzformatív szokás

2024. április 23.

Így növeld a rezgésszinted – konkrét gyakorlatok

2024. március 22.

Az évkerék és a kelta ünnepek

2023. október 27.

Fehér ásványok energiatisztításhoz

2023. július 10.

Ásványok gyerekeknek

2023. március 22.

Mi a Te totemállatod?

2023. február 19.