🚚 INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS 25.000 Ft feletti vásárlás esetén! 🚚
Nem szeretsz sokáig várni? Ha délelőtt rendelsz, rendelésed akár már másnapra megérkezhet!

100 módszer, hogy megváltoztasd az életed

Életed megváltoztatásának kulcsa a mindennapi szokásaidban rejlik. Cikkünkben 100 módszert mutatunk, 100 olyan kis lépést, amelyekkel már ma elkezdheted megváltoztatni az életed olyan irányba, amit mindig is elképzeltél.

2022. november 24.

Tényleg megváltoztathatjuk az életünket apró lépésekkel?

Persze! A kulcs ezekben a kis lépésekben, a napi szokásokban van. A mindennapi apró-cseprő történések, a kis szokásokból kialakított tevékenységhálózat akotja az életmódod, ami pedig te magad vagy. Ahhoz, hogy változást érhess el, meg kell változtatnod az életmódod, amit legkönnyebben a mindennapi szokásaid megreformálásval tehetsz meg.

A boldogabb élethez vezető apró lépéseket, szokásokat 9 fő kategóriába soroltuk, ezek az elme, test, spiritualitás, önszeretet, társasági élet, szerelem, család, pénzügyek és karrier.

Merüljünk el együtt az önfejlesztésben!

Változtasd meg az életed - Elme

Az elméd fejlesztése az egyik legfontosabb dolog, amit önmagadért megtehetsz. Íme néhány módszer, amellyel napi szinten karbantarthatod és fejlesztheted az agytevékenységed.

1. Olvass el napi három oldalt

Az olvasás az egyik legjobb agyserkentő tevékenység, amellett, hogy a kommunikációt és a szókincset is szépen fejleszti. Teljesen mindegy, milyen műfajról van szó, a lényeg, hogy minden nap szentelj 10 percet az olvasásra. Neked mi a kedvenc műfajod?

2. Tervezd meg előre a napjaidat

Kiegyensúlyozottabb és szervezettebb leszel, ha esténként megtervezed a másnapi teendőidet. Vesd papírra vagy jegyzeteld fel a telefonodba, hogy mi a három fő dolog, amit mindenképp meg kell csinálnod. A tervezés és az írás megszabadítja az agyat a felesleges információktól és oldja a szorongást.

3. Egyél agyserkentő ételeket

Az vagy, amit megeszel - tartja a mondás. A szervezeted minden ételt feldolgoz és felhasználja az optimális működéshez. Ha azt szeretnéd, hogy az agyad jobban működjön, fogyassz halat, diót, étcsokoládét, áfonyát és sötétzöld leveles zöldségeket.

4. írj naplót

Az írás a valaha volt legjobb agyserkentő gyakorlat. A naplóírásnak számtalan módja ismert, s nagyszerű gyakorlata annak, hogy rendszerben lásd az életed.

5. Játssz sudoku-t vagy fejts keresztrejtvényt

Manapság főként az idősebb embereknél figyelhetjük meg, hogy úgy tartják magukat frissen, hogy keresztrejtvényt fejtenek vagy sudoku-znak. Az agynak minden nap kell némi szokatlan impulzus ahhoz, hogy aktív és éles maradjon.

6. Hallgass hangoskönyveket

Nincs időd olvasni? Sebaj. Ha főzöl, vezetsz vagy sétálsz a munkahelyedre, használd ki az időt hangoskönyv hallgatásra. Ezzel a módszerrel nagyon egyszerűen csempészhetsz némi önfejlesztést még a legzsúfoltabb napokba is. A munkahelyedre így is, úgy is el kell jutnod, akkor hát miért ne töltenéd hasznosan az oda vezető utat?

7. Aludj elegendőt, jó minőségben

Az elegendő alvás megóv a kiégéstől és attól, hogy egész nap ködösen érezd magad. Segít gyorsabban gondolkodni és jobb döntéseket hozni. Ha rémálmokkal küzdesz, vagy duplán bebiztosítanád a mély és pihentető alvást, rakj a párnád alá alvássegítő ásványokat.

8. Lifelong learning

Minden nap tanulj valami újat. Nem kell a szó szoros értelmében tanulásra gondolni, és a tanulás színtere nem feltétlenül az iskola. Példák a teljesség igénye nélkül: elsajátíthatsz néhány alap kifejezést egy új nyelven, megnézheted videón egy könyv tartalmát 15 percben, olvashatsz néhány érdekes tényt a világ tájairól vagy megtanulhatsz festeni.

9. Figyelj arra, ami körülötted történik

Mármint tudatosan. Az éberség serkenti az agyi aktivitást, ezért amikor teheted - például séta közben a munkahelyedre menet - koncentrálj a körülötted lévő dolgokra. Figyelj az emberekre, az utcafronti üzletekre, a hangokra.

10. Hallgass klasszikus zenét

A klasszikus zene fokozza az elme működését azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, javítja a hangulatot és fejleszti a kognitív funkciókat.

Változtasd meg az életed - Test

A tested gondozása ugyanolyan fontos, mint az elméé, hiszen ahogy a mondás tartja - ép testben ép lélek.

11. Igyál elegendő vizet

Egy olyan tipp, amire a legtöbb olvasó csak a szemét forgatja. Nem győzzük azonban elégszer hangsúlyozni, hogy a szervezet egyik legfontosabb üzemanyaga a folyadék, a tiszta víz. Törekedj rá, hogy igyál napi legalább 3-4 l vizet.

12. Ébredés után nyújtózkodj

Egy alapos nyújtózás és a test átmozgatása reggelente ugyanolyan fontos, mint az elegendő vízmennyiség megivása. Szánj rá csak egy-két percet reggelente, hogy felébreszd a tested, javítsd az izmaid rugalmasságát és felélénkítsd a vérkeringésed.

13. Mozogj heti 4-5 alkalommal

Persze ez nem minden élethelyzetben megoldható, de ha nagyon sűrűek a napjaid, akkor is törekedj a heti 3 mozgásra. Nem kell, hogy ez minden alkalommal egy egy órás edzés legyen, elég ha csak reggelente a sétát választod az autó helyett, vagy munka után megcsinálsz egy 15 perces pilates gyakorlást egy YouTube videó segítségével.

14. Egyél lassan

A jó minőségű étel létfontosságú a szervezetednek, de ha úgy eszel, mintha valaki ellopná előled az ételt, az nem tesz jót a szervezetednek. Mivel nem rágod meg rendesen az ételt, a gyomrod nehezebben tudja feldolgozni. Épp ezért tudatosan lassítsd le az étkezésed, szagolj, ízlelj s érezz minden egyes falatot.

15. Törekedj a napi 10.000 lépésre

A legtöbb telefonon ma már van olyan applikáció, ami számolja a lépéseidet, így nem feltétlenül kell drága lépésszámláló órákba fektetned. Törekedj a napi 10.000 lépésre - ennyi sétával akár egy edzésnap is kiváltható.

16. Jógázz napi 5-10 percet

A jóga egy áldás, ezt bárki alátámasztja, aki kipróbálta már legalább egyszer. Amellett, hogy segít levezetni a stresszt, átnyújtja az izmokat és közben formálja a testet is.

17. Teremts emberi kapcsolatot

Minden nap. Az ember társas lény, s ha azt érezzük, hogy szeretve vagyunk, az mentálisan és fizikailag is befolyásolja az egészségünket.

18. Reggelizz

Lehetőleg valami meleget. A gyors smoothie-k és kávé elfogyasztása manapság nagyon trendi dolog, de érdemes inkább valami meleggel felébreszteni az emésztésed. A hideg étel megtermeli a gyomrot és kellemetlenséget okozhat a nap folyamán. A zabkása például remek indítása lehet a napnak.

19. Hagyj fel a dohányzással és az alkohollal

Egyik sem szorul magyarázatra, ez a két fő egészségromboló szokás, amit még ma száműzz az életedből.

20. Táncolj

A tánc endofrint szabadít fel a szervezetedben, miközben javítja a mobilitást és formálja az alakot. Kell ennél több?! Gondolj csak bele, nincs olyan, hogy táncolsz és közben rosszul érzed magad. Nem utolsó sorban a táncóra is egy módja annak, hogy szocializálódj, de akár a négy fal között, otthon is kitáncolhatod magad.

Változtasd meg az életed - Spiritualitás

21. Meditálj

Tudtad, hogy a közvetlenül a jóga utáni 5-10 perc meditáció helyettesíthet 3-4 óra alvást? Kutatások szerint ennyire jó hatással van a szervezetre. Nem kell semmi bonyolultra gondolni, egyszerűen csak tölts el némi időt csendben, nyugodtan, a légzésedre figyelve.

22. Legyél jelen

Beszéltünk már a tudatos jelenlét és étkezés kapcsolatáról. A napod más szakaszaiba is becsempészheted a tudatosságot; teljes figyelmeddel és a testbeszédeddel is hallgasd meg a kedvesed, amikor a napját meséli, élvezd ki a hobbid és legyél jelen száz százalékban, figyelj oda, amikor a ruhákat teregeted és koncentrálj a frissen mosott ruhák illatára. Egy idő után természetesen elkezdesz jelen lenni a tevékenységeidben.

23. Használj ásványokat a mindennapokban

A kedvenc pontunk! ❤️ Az ásványok a tudatra és a lélekre hatnak, sugallatot árasztanak és energiát adnak, ami által az emberben új felismerések születnek, feloldódnak a mentális blokkok és a pozitív gondolatok kapnak helyet. Itt az idő, hogy beszerezd az első ásványékszered!

24. Légy kedves másokhoz

Igen, ez tényleg egy olyan dolog, ami segíti a spirituális fejlődésed. Empátiát gyakorolni, kedvesnek lenni másokhoz és felemelni másokat elengedhetetlen szokás a spirituális megvilágosodáshoz.

25. Szeretetből vagy félelemből?

Ez egy igen érdekes gondolat, máris kifejtem. A minap olvastam egy könyvet, amiben a szerző arról beszélt, hogy mindent, amit teszünk vagy mondunk, szeretetből vagy félelemből tesszük. Az én fejemben felvillant az a bizonyos villanykörte, és abszolút magamra ismertem ebben a megállapításban. A dolgok kezdtek értelmet nyerni a belső világomban. Arra gondoltam, hogy amikor legközelebb döntést hozok, csak felteszem magamnak a kérdést: szeretetből akarok cselekedni, vagy azt akarom, hogy a félelem vezéreljen?

26. Utazz el egyedül

Új helyeket, kultúrákat és embereket megismerni mindig csodás dolog, de van egy különös hangulata annak, amikor mindezt egyedül teszed. A modern kor egyik legjobb önfejlesztő gyakorlatának tartják, külön mozgalmak is alakultak már a travel alone divat köré. Amikor egyedül vagyunk, semmi nem vonja el a figyelmünket arról, amit mi magunk igazán akarunk.

27. Alkalmazd a vonzás törvényét

Mielőtt kijelentenéd, hogy a Vonzás törvénye hülyeség és biztosan nem működik, olvasd el ezt a korábbi cikkünket. A manifesztáció rögvest értelmet fog nyerni a te életedben is, és rájössz, hogy a tudatos teremtés minden irányban működik.

28. Tölts időt a természetben

A természethez való kapcsolódás létszükségletünk, csak sokan már annyira eltávolodtunk a gyökereinktől, hogy erről meg is feledkezünk. Menj el sétálni, ülj le a vízparton, járd be az erdőt vagy tölts el egy hétvégét a hegyekben - mindez segít nyugodtabbnak és boldogabbnak érezni magad.

29. Digitális detox

Adj magadnak időt, hogy jelen légy a pillanatban a digitális eszközök használata nélkül. Nem kell minden örömödet és bánatodat kiposztolni a social mediaban, egyszerűen csak éld meg az érzéseidet. Kapcsold ki a telefont, a számítógépt és a tévét legalább csak napi 1-2 órára, és tapasztald meg a körülötted lévő világot.

30. Kapcsolódj az Univerzumhoz

Vagy bármely felsőbb erőhöz, amiben hiszel. Ha tudatában vagy annak, hogy van valami, ami magasabb és hatalmasabb nálunk, az ijesztő lehet, ám egyben reményt is ad. A magasabb hatalommal való beszélgetés olyan, mintha önmagaddal kapcsolódnál, önmagadon kívül. Először furcsán érezheted magad, de ez a legjobb módja annak, hogy mindent kibeszélj magadból, amit érzel.

Változtasd meg az életed - Társasági élet

Mostanáig arról beszéltünk, hogy hogyan fejlesztheted magadat testileg-lelkileg, most azonban itt az ideje, hogy kilépj a négy fal közül és a külvilág felé fordulj.

31. Szelektáld a social media profiljaid

Valószínűleg az összes, manapság divatos közösségi médiában jelen vagy. Törekedj rá, hogy csak olyan tartalmat kövess, ami jó érzéssel tölt el, amit önazonosnak érzel, nem pedig negatívan hat rád. Kövess ki minden olyan profilt, ami negatív gondolatokat ébreszt benned.

32. Egy gyors üzenetküldés helyett válaszd a telefonhívást

Ez egy fokkal személyesebb módja a kapcsolattartásnak.

33. Legyél jó hallgatóság

Az emberek automatikusan jobban érzik magukat azoknak a közelében, akik jó hallgatóságot jelentenek. Gyakorold az aktív hallgatást és törekedj arra, hogy ne szakítsd félbe a történet közepén a barátaid, hanem inkább utólagos kérdéseket tegyél fel.

34. Lásd mindenkiben a potenciális barátot

Ne egyből a rosszat feltételezd az emberekről, ahogy az belénk ivódott a neveltetésünk során. Minden ember, akivel találkozol, megtanít neked valamit. Minden ember története más és más, s annyira érdekes! Ha elkezded pozitív szűrőn keresztül nézni az embereket, sokkal boldogabbak és színesebbek lesznek a mindennapjaid.

35. Minden héten szánj időt a barátaidra

Hétfőtől péntekig az irodában ragadunk, a hétvégén azonban szakíts időt a családodra és a barátaidra is. Az emberi kapcsolatok a legértékesebbek, így ha többre nincs is idő, fuss össze egy 15 perces kávéra a barátnőddel, vagy menj el vacsorázni a családoddal. A lényeg, hogy szocializálódj.

36. Menj el nyaralni a barátaiddal

Szervezzetek közös utazást, túrát, városnézést vagy láblógatást a tengernél. Tapasztald meg, hogy a baráti utazásoknak merőben más hangulata van, mintha a családdal mennél.

37. Mondj igent a meghívásokra

Ha az idődbe beleférne, csak egy kissé visszahúzódó vagy, lépj ki a komfortzónádból és mondj igent a társasági eseményekre és meghívásokra.

38. Szervezz összejövetelt és hívd meg a barátaid

Piknik a közeli parkban, pizzázós este vagy közös mozi - a program mindegy, a lényeg, hogy érezzétek jól magatokat együtt.

39. Szerezz egy külföldi barátot

Vagy többet. Más kultúrákból érkező emberek megismerése az egyik legizgalmasabb dolog, ami történhet veled. Találj levelezőpartnert, vagy üljetek össze heti egy beszélgetésre - akár online - amikor beszámoltok egymásnak a heti eseményekről. A beszélgetés közben pedig még a közös idegennyelvet is gyakoroljátok.

40. Minden hónapban szerezz egy új barátot

Ezt akár egy kihívásként is felfoghatod. Általában az embernek egy néhány főből álló, szűk körű baráti társasága van, akikkel összejár. Havonta egy új barátot szerezni nagy kihívás, de ha küzdesz a kommunikációval, ez egy remek módja lehet a gátlások feloldásának. Keress valakit, aki ismer másvalakit, és kérd meg, hogy mutasson be titeket egymásnak. Innentől már csak rajtad áll a dolog.

Változtasd meg az életed - Pénzügyek

Mindig jól jön néhány tanács, hogy hogyan javíthatunk az anyagi helyzetünkön. Íme.

41. Fizess többször készpénzzel, és kevesebbszer bankkártyával

Ha bankkártyával fizetünk, hajlamosak vagyunk többet költeni, hiszen nem látjuk fizikailag magunk előtt az elkölteni kívánt összeget.

42. Nyiss megtakarítási számlát

...és helyezz el rajta minden hónapban egy fix összeget, amint megkapod a fizetésed. Nem számít, hogy mennyi az az összeg, csak kezdd el!

43. Főzz otthon

Egészségesebb és költséghatékonyabb megoldás, ha otthon készíted az ételt ahelyett, hogy minden nap egészségtelen bisztrókban ennél. Minimális időráfordítással, mindössze 15-20 perc alatt is finom és egészséges ételeket készíthetsz, amit meghálál a szervezeted.

44. Készíts költségvetést

Havit vagy évest, hogy jobban átlásd a pénzügyeid. Az anyagi függetlenség nulladik lépése az, ha pontosan tisztában vagy a kiadásaiddal és a bevételeiddel, ezek egymáshoz való viszonyáról és arról, hogy hol tudnál többet megtakarítani.

45. Meal prep-elj

Tervezd meg egy hétre előre az étkezésed, ezáltal leveszed magadról a bevásárlás terhét, és nem költesz olyan dolgokra, amikhez nagy valószínűséggel nem fogsz nyúlni.

46. Ragaszkodj a bevásárlólistádhoz

...és ne vegyél felesleges dolgokat csak azért, mert "olcsó". Ja, és persze éhesen soha ne menj vásárolni!

47. Figyeld meg a pénzzel kapcsolatos szokásaid

Vedd át egy napod pontról pontra, s írj le minden alkalmat, ami pénzköltést érint. Bevásárlás, BKV jegy, annak a szép felsőnek a megvásárlása... észbe sem kapsz, de máris pénzt adsz ki. Jegyezz le minden egyes költést a napod során, s reflektálj, hol tudod visszaszorítani a kiadásaid.

48. Ha teheted, fizesd ki előbb a hiteled

Miért várnál még 6 évet a törlesztéssel, ha 2 év alatt is ki tudnád fizetni? Talán kezdetben jobban meg kell húznod a nadrágszíjat, de hosszútávon kifizetődik az anyagi függetlenség.

49. Tűzz ki pénzügyi célokat

Pontosan tudd azt, hogy mekkora összeget, mire és meddig szeretnél megtakarítani. Ha leírva látod magad előtt a pénzzel kapcsolatos céljaidat, könnyebb lesz tartani magad hozzájuk.

50. Tarts minden hónapban költésmentes hetet

Nyilván vannak napi kötelezettségek, például egy buszjegy vásárlása hogy eljuss a munkahelyedre, de biztosan van olyan nap a héten, amikor egyáltalán nem kell költened semmire. A trükk az, hogy szigorú szabályokat hozz, és tartsd magad hozzájuk. A hét végén reflektálj, hogy mit nem vettél meg, és mennyit spóroltál összesen.

Változtasd meg az életed - Önszeretet

51. Készíts "boldogság táblát"

Gyakran rossz véleménnyel vagyunk magunkról és hajlamosak vagyunk az önsértegetésre, mert elfeledjük mindazokat a dolgokat, amikben egyediek vagyunk, és mindazt a jót, ami történik velünk a mindennapokban. Ezeknek a boldog pillanatoknak a felidézését segíti a boldogság tábla. Lehet fizikailag, de akár digitálisan is, utóbbi esetén a kész táblát beállíthatod a telefonod vagy a laptopod háttérképeként is. Tegyél a táblára olyan képeket, idézeteket, amelyek életed csodálatos pillanataira emlékeztetnek.

52. Csökkentsd a stresszt

Na persze, mert ez aztán olyan egyszerű... Valahol azonban el kell kezdeni, s még ha csak kis lépésekkel is, de jelentősen javíthatsz azokon a helyzeteken, amik szorongást váltanak ki belőled. Rengeteg stresszoldó technika létezik manapság, csak meg kell találnod azt, ami számodra a legjobban működik.

53. Legyél hálás minden nap

Írj hálanaplót, vagy csak gondolatban fogalmazz meg minden reggel/este 3 dolgot, amiért hálás vagy aznap. A hála nagyszerű módja annak, hogy a figyelmed a dolgok pozitív oldalára irányítsd.

54. Meditálj

Igen, ezt már említettük. De rendkívül fontos, hogy időt találj némi befelé figyelésre, ha az önszeretet hiányával küzdesz.

55. Ne hasonlítsd magad másokhoz

Az egyik legkárosabb szokás, amit észrevétlenül mindannyian folyamatosan teszünk. Mindig lesz valaki, akinek "több van", vagy "jobban csinálja" nálad. Ettől te nem leszel kevesebb, ez tesz bennünket különbözővé. Mindannyian máshol tartunk az utunkon, így az összehasonlítás tulajdonképpen teljesen alaptalan.

56. Ne beszélj magadról negatívan

Vedd észre azokat a momentumokat, amikor negatívan beszélsz önmagadról, s cseréld ki ezeket a mondatokat pozitívra. Még ha nem is vagy teljesen elégedett magaddal, törekedj rá, hogy mindig találj valamit, amit meg tudsz dicsérni magadon.

57. Segíts másokon

Sokunknak mások segítése az életfeladatunk, ez az, ami a legtöbbet adja nekünk, amitől jobban érezzük magunkat. Másokon segíteni az egyik legnemesebb cselekedet, és ma már megannyi módja van az önkénteskedésnek.

58. Amikor nemet kell mondanod, mondj nemet

Beszéltünk már arról, hogy ha ki akarsz lépni a komfortzónádból, mondj igent a különböző meghívásokra. Azonban ha az öngondoskodás a célod, akkor időt kell szakítanod arra, hogy egyedül legyél. Ha nem szeretnél elmenni egy adott programra, bátran mondj nemet, meg fogod látni, mennyire felszabadító érzés.

59. Bocsáss meg magadnak

Semmi sem fontosabb a belső békénél. Bármi is legyen az, amiért haragszol magadra, el kell engedned, különben megmérgezi a jelened és a jövőd.

60. Olvass önfejlesztő könyveket

Bármilyen mentális problémával is küzdesz, ma már biztos, hogy van róla néhány önfejlesztő könyv. Ha nyitott vagy a téma iránt, ezek rengeteget tudnak segíteni a saját személyiségünk fejlesztésén.

61. Dolgozz a céljaidon minden nap

Még ha csak tíz perced is jut rá egy nap, minden nap szánj időt arra, amit igazán szeretsz. Tervezd meg a jövőd, és kérdezd meg magadtól: mi az, amit már ma megtehetek azért, hogy egy lépéssel közelebb kerüljek a célomhoz?

62. Legyen egy reggeli rutinod...

Egy jól bevált rutin reggelente kiemelten fontos ahhoz, hogy produktívan és rendszerezetten induljon a nap. Igencsak demotiváló tud lenni az, ha ezerfelé van a fejed és azt sem tudod hol kezdd a teendőid sorát. A személyiségfejlesztéssel foglalkozó guruk, mint Tony Robbins és Robing Sharma évtizedek óta beszélnek a reggeli rutin fontosságáról.

63. ...és persze legyen esti rutinod is

A lefekvés előtti rutin ugyanolyan fontos, mint a reggeli. Egy jó rutin felkészít a pihentető alvásra, ami által jobb formádat nyújthatod a nap folyamán. Ne feledd, a pihentető alvás gyógyír a testnek és a léleknek. Törekedj rá, hogy lefekvés előtt egy órával már ne képernyőzz, helyette inkább olvass. A legjobb, ha a vacsorádat lefekvés előtt kettő-négy órával fogyasztod el, így a test nem az emésztésre koncentrál majd az alvás időszakában.

64. Vegyél részt önfejlesztő tanfolyamokon, workshopokon

Az önfejlesztés igen addiktív dolog, ha egyszer rálelsz az ízére, a motivációd az egekbe szökik és sokkal könnyebben kialakíthatod azt az életmódot, amire vágysz. Az önfejlesztő workshopok és tanfolyamok inspirálnak, ötleteket adnak, ráadásul sok új, hasonló érdeklődésű emberrel is megismerkedhetsz rajtuk.

65. Legyen konkrét cselekvési terved a céljaid eléréséhez

Egy action plan különösen fontos, ha a célokról van szó, hiszen a levegőbe dobált félmondatokkal nem fogjuk megváltani a világot. A cselekvési terv azt jelenti, hogy adj meg dátumokat, idősávokat és konkrét kivitelezési pontokat, amik mentén az adott célt meg fogod valósítani. Legyél annyira konkrét, amennyire csak lehet, de azért lehetetlen elvárásokat se támassz magaddal szemben.

66. Találj egy mentort

Azon a területen, amin úgy érzed, hogy szeretnél fejlődni, de egyedül nem boldogulsz. Találj valakit, akire felnézel, aki inspirál, és aki már elérte, amit te kitűztél célodnak.

67. A fókuszban te magad légy

Nem azt mondjuk, hogy legyél önző, de egy egészséges szintű önzőség azért elengedhetetlen ahhoz, hogy az elképzelt életed élhesd. Vannak céljaid, amiken keményen kell dolgoznod, s ehhez bizony néha az kell, hogy lemondj bizonyos dolgokról.

68. Ne pazarold az időd

Minden reggel ébredés után percekig csak céltalanul görgeted a social mediát? Időpazarlás. Fél órát sétálsz a munkába, s közben hangoskönyv hallgatás helyett zenét hallgatsz? Időpazarlás. Munka után elnyúlsz a kanapén és megnézel egymás után három valóságshow-t? Időpazarlás. Ne pazarold az időd!

69. Prioritás

A priorizálás rendkívül fontos képesség. Az, hogy fontossági sorrendet álltasz fel és egy dolgot választasz egy másikkal szemben, gyorsabban vezet sikerhez, mint bármely más stratégia. Mindig van több tíz, sőt, száz dolog amit megtehetünk, azonban mindig mindenre nem lesz időnk. Priorizálj. A kulcs a megfelelő dolgok kiválasztása nap mint nap.

70. Hibázni emberi dolog

Rendben van, ha hibát követsz el, hiszen senki sem tökéletes. Ráadásul ezek a kudarcok sokszor olyasvalamit tanítanak meg nekünk, amit másképpen nem tapasztalnánk meg.

Változtasd meg az életedet - Szerelem

Néhány tanács, amit alkalmazhatsz annak érdekében, hogy minőségibb kapcsolatot alakíts ki a szerelmeddel.

71. Mondd el, mennyire szereted

Nem számít, mennyi ideje vagytok együtt, minden nap mondd el a párodnak, hogy mennyire szereted. Persze ezt nem csak egyféleképpen teheted meg, ezer módja van annak, hogy kifejezd a szereteted. A legjobb, ha azt a párod szeretetnyelvén teszed. A szeretetnyelvekről Gary Chapman - Az 5 szeretetnyelv című könyvében olvashatsz bővebben.

72. Havonta egyszer menjetek el randevúzni

Minimum. Mindegy, mennyi ideje vagytok együtt, még életetek legsűrűbb időszakában is fontos, hogy találjatok időt egymásra. Elevenítsd fel, hogy miket csináltatok kapcsolatok elején, amit annyira élveztetek, és próbáljátok meg a jelenlegi életetekbe is implementálni.

73. Mondd el pontosan, mit szeretsz benne

Gyakran mondjuk, hogy szeretlek, de vajon milyen gyakran fogalmazzuk meg, hogy pontosan mit szeretünk a másikban? Mindenki kíváncsi arra, hogy mit szeret benne legjobban a párja, mi tesz minket egyedivé, különbözővé másoktól, miért pont mi vagyunk a "kiválasztottak".

74. Tisztelet

Nem győzzük hangsúlyozni! Nem mentség, ha elveszíted a fejed, a kölcsönös tisztelet és bizalom minden párkapcsolat alapja.

75. Adj teret a párodnak

Attól még, hogy egy pár vagytok, nem kell 0-24 együtt lenni. Adj teret a párodnak, tartsd tiszteletben, ha egy kis egyedüllétre van szüksége. Ez idő alatt csináld a saját dolgod, dolgozz magadon és a céljaidon, vagy szervezz programot a barátaiddal.

76. Soha ne aludjatok el haragban

Egyezzetek meg abban, hogy soha nem alszotok el úgy, hogy haragban vagytok. A szerelmetek minden vitánál és nézeteltérésnél fontosabb, a makacsság és az ego pedig semmilyen téren nem kifizetődő.

77. Ölelkezzetek 1 percen keresztül

Tudományosan bizonyított, hogy napi 1 perc ölelkezéssel töltött idő növeli a boldogság és az elégedettség szintet. Menj, öleld meg a kedvesed!

78. Kompromisszum

A hosszú párkapcsolat titka. Összezörrenések, egyet nem értések, viták és félreértések mindig voltak és lesznek is, az viszont már csak rajtatok múlik, hogy mindezekre hogyan reagáltok.

79. Ne másoknak panaszkodj a kedvesedről

Neki mondd el, ha bármi problémád van. Sok kapcsolatnak a kommunikáció hiánya vet véget, a problémáinkat gyakran mindenki másnak elmondjuk azon az emberen kívül, akire valóban tartozik. Senki sem lát bele pontosan a kettőtök kapcsolatába, ezért az első dolog mindig az legyen, hogy a pároddal beszélsz.

80. Majd holnap, de... lesz holnap?!

Na jó, ez azért elég negatívan hangzik, de az igazság az, hogy sosem lehetünk benne száz százalékig biztosak, hogy lesz holnap. Hogy eljön az a holnap, amikor majd megbeszéljük a dolgokat, amikor majd bocsánatot kérek stb. Mindannyiunknak csak a ma létezik. Ma tudod kifejezni az érzelmeidet, ma tudsz bocsánatot kérni, ma tudjátok megbeszélni a dolgot, ma tudod szeretni a párodat.

Változtasd meg az életed - Család

Ideje megreformálni a családi életet, és - ha eddig nem tetted - időt tölteni a szeretteiddel.

81. Hívd fel a szüleidet

Gyakrabban, mint eddig. Hívd fel őket most!

82. Szervezz családi összejöveteleket

Tartsatok időnként közös programokat, például grillezést, kirándulást, vagy csak jöjjetek össze egy közös estére beszélgetni.

83. Legyél támogató

Kerüld az ítélkezést, s támogasd a családod ha a segítséged kérik. Legyél az, aki mindig bátorítja őket a céljaik elérésére.

84. Soha ne hagyd figyelmen kívül egy családtag hívását

Tudom, hajlamosak lehetünk elúszni a munkahelyi és magánéleti teendőinkkel, de mindig szánj néhány percet arra, hogy beszélj a családtagjaiddal, még ha csak egy gyors telefonhívás erejéig is.

85. Tiszteld a személyes terüket

Egyébként sem vezet jóra ha pletykálsz, de családon belül végképp ne tedd. Ha egy családtagot rád bízik valamit, ügyelj rá, hogy még véletlenül se add tovább. Kellemetlen helyzetek adódhatnak abból, ha kikotyogsz egy titkot.

86. Bánj velük úgy, mintha idegenek lennének... hogy micsoda?!

A minap egy TED előadást hallgattam, ahol az előadő emlékeztette a nyilvánosságot, hogy gyakran jobban bánunk az idegenekkel, mint a saját családunkkal. Udvariasak, előzékenyek vagyunk velük, igyekszünk a kedvükben járni, miközben a saját családtagjainkat még egy telefonhívásra sem méltatjuk.

87. Ne hagyd, hogy uralkodjanak rajtad

Nyilvánvalóan ők a családod, de fontos letisztázni a határokat. Nem szabad azt hinniük, hogy irányíthatnak téged, vagy hogy joguk van eldönteni, mihez kezdesz az életeddel.

88. Bocsáss meg, amíg megteheted

Szeresd a családod olyannak, amilyenek, mert ők az egyetlen családod. Fontos, hogy tudj megbocsátani, hisz az a legszomorúbb, amikor egy egész életet leél valaki úgy, hogy elidegenedik a saját vérétől.

89. Tartsd össze a családot

Sok beszélgetéssel, összejövetelekkel, közös programokkal és odafigyeléssel.

90. Tölts időt a nagyszülőkkel

Ha még teheted, tölts időt a nagyszüleiddel, hiszen nekik ez a legnagyobb ajándék. Beszélgess velük, érdeklődj felőlük, s fogadd el azt a vasárnapi vacsorameghívást a nagymamádtól.

Változtasd meg az életed - Karrier

91. Hagyd ott a munkahelyed, ha nem tesz boldoggá

Természetesen csak azután, hogy kitaláltad, mihez kezdesz. Keress valamit, amit igazán szeretsz csinálni, tanulj új skill-eket, vegyél részt tanfolyamokon és szerezd meg azt a munkát, amit örömmel csinálsz nap, mint nap.

92. Legyél pontos

Senki sem szereti, ha egy kolléga folyamatosan elkésik a megbeszélésekről és találkozókról. Legyél pontos, és indulj el mindenhova 10 perccel korábban. Mások értékelni fogják.

93. A munkaidőd első 90 perce

...Robin Sharma szerint a legfontosabb egy munkanapon. Figyelj arra, hogy a munkaidőd első 90 percében különösen produktív légy, fordítsd ezt az időt a fő projektekre és fontosabb célkitűzésekre.

94. Kérdezd meg a főnöködet, hogyan lehetnél jobb

Kérdezd meg bátran, hogyan lehetsz hasznosabb a cég számára, milyen területeken fejleszd magad, mi igényel extra utánajárást. Bízz bennem, igazán értékelni fogja a főnököd ezt a kérdést; azt mutatja, hogy tényleg törekszel arra, hogy jobb legyél. Ha pedig azt teszed, amit mond, nagyobbat fogsz nőni a szemében, mint amire valaha is számítottál.

95. Vegyél részt extra tanfolyamokon

Változtatni szeretnél a karriereden, kicsit befásultál, és nem tudod hogyan tovább? Kezdd azzal, hogy munka után részt veszel különböző szakmai tanfolyamokon, amik új inspirációt és löketet adnak a munkádban. Csak heti néhány óra, mégis sokat segíthet az előléptetésben vagy akár a munkahelyváltásban.

96. Csökkentsd a stresszt minimálisra

Nyilván teljesen kiiktatni az életünkből a stresszt nem lehet, de egy jobb időbeosztással, a feladatok priorizálásával jelentősen csökkentheted a nap folyamán téged érő stresszt.

97. Legyél barátságos a kollégáiddal

Légy kedves az emberekhez, s ez alól a kollégáid sem kivételek. Igyekezz jóban lenni velük és mindenkiben megtalálni a jót, hiszen a napod nagy részét velük töltöd.

98. Segíts másokon, ha ez nem akadályoz téged a munkában

Mindig lesz valaki, akinek segítségre van szüksége. Figyelj oda ezekre a kérésekre és ajánld fel a segítséged, persze csak akkor, ha nem úszol már amúgy is nyakig a munkában.

99. Találj a munkahelyeden egy mentort

Valaki olyat, akitől tudsz tanulni. Ha szeretnél egy bizonyos szakterületen fejlődni, tölts időt azzal, aki többet tud benne, mint te. Ebédeljetek együtt vagy hívd meg kávézni, s közben megkérheted, hogy meséljen neked a szakmáról, ajánljon szakirodalmat, tanfolyamokat vagy egyéb fejlődési lehetőségeket. Hidd el, a végén szuper beszélgetés alakul majd ki közöttetek.

100. Bármit is csinálsz, az tegyen boldoggá

Ezt a gondolatot vidd magaddal, s mindig tartsd szem előtt. Bármit is teszel, legyen az munkahelyi vagy személyes jellegű, tartsd szem előtt hogy boldoggá tegyen, hiszen hosszútávon csak így érdemes élni. Törekedj arra, hogy ne maradj benne egy olyan helyzetben sem túl sokáig, ami nem okoz örömet.

Összefoglalva

Bízunk benne, hogy a fentebbi számtalan tanács és tipp közül magaddal tudsz vinni néhányat. Ha már csak egy valamit megfogadsz és segít az életed jobbá tenni, megérte. Te ma mivel változtatod meg az életed?


Olvass tovább

Hogyan kezdj el naplózni? – egy transzformatív szokás

2024. április 23.

Így növeld a rezgésszinted – konkrét gyakorlatok

2024. március 22.

Az évkerék és a kelta ünnepek

2023. október 27.

Fehér ásványok energiatisztításhoz

2023. július 10.

Ásványok gyerekeknek

2023. március 22.

Mi a Te totemállatod?

2023. február 19.