10 spirituális szimbólum, amit ismerned kell

Íme egy rövid áttekintés a leggyakoribb spirituális szimbólumokról, jelentésükről és történetükről. Mindegyik jel mást szimbolizál, egyesek pusztán a megjelenésükkel is pozitív energiát árasztanak, mások erős pszichológiai benyomást kelthetnek.

·6 perc olvasási idő
Spirituális szimbólumok

1. Hamsa

Hamsa spirituális szimbólum

A hamsa héber eredetű szó, jelentése "öt". Az egyik legszebb és legősibb szimbólum a világon, melynek célja a negatív energia és a gonosz távol tartása. Úgy tartják, hatalmat, áldást és szerencsét hoz. Viselőjére béke, boldogság és bőség vár.

2. Az Élet virága

Élet virága spirituális szimbólum

Az Élet virága, avagy "a szent geometria" a modern elnevezése annak a geometriai formának, melyben egymást fedő- és egyenletesen eloszló körök egy virágszerű mintázatot alkotnak. Ezt a szimbólumot az univerzum leképeződésének tekintik, számos kultúrában és vallásban megtalálható. A teremtés újra és újra megújuló folyamatát szimbolizálja, vonzza a pozitív energiát. A szimbólum megtalálható a magyar népművészetben is.

3. Yin és Yang

Yin és yang spirituális szimbólum

A kínai filozófia szerint az életünk alapelvei, a történések mindig függenek egymástól, még akkor is ha néha ellentmondásosak. A yin és yang egymással ellentétes jelek. Ősidők óta fennálló, egymással szemben álló de mégis egymást kiegészítő, kozmikus erőt testesítenek meg. Sohasem zavarják egymást, egyik sem létezne a másik nélkül, egyik sem fontosabb a másiknál. Az átalakulást jelentik egyik végletből a másikba, akárcsak az évszakok változása. Felfoghatjuk úgy is, hogy minden rosszban van valami jó, s minden jóban van rossz is. A yin az árnyékos oldalt képviseli, a yang pedig a napos oldalt. Ketten együtt a Dao szimbólumot képezik.

4. Pentagramma

Pentagram spirituális szimbólum

A pentagramma (vagy pentagram) a szabályos ötszög átlói által alkotott ötágú csillag. Ezt az ősidők óta jelentős szimbólumot mágikus erőkhöz társítják. Sokan hatalmi jelképként és sátánista szimbólumként ismerhetik, valójában az egyik legrégebbi és legszebb szimbólum a világon. Az egyes kultúrákban más-más szerepet töltött be. A suméroknál a sarkokat, szögletességet jelentette. Babilóniában az öt irányt képviselte, míg a görögöknél a tökéletesség jele volt. A rómaiaknál Vénusz és az istenek szimbóluma volt, a keresztények pedig az öt érzék (látás, hallás, ízlelés, szaglás, tapintás) jelképeként tekintették. A modern okkultista felfogás szerint az öt őselem (víz, tűz, levegő, föld, gondolat) egyensúlyát ábrázolja.

5. Dharmacsakra

Dharma kerék dharmacsakra spirituális szimbólum

A dharmacsakra vagy dharma kerék az ősi buddhizmusban Gautama Buddha megvilágosodáshoz vezető tanításainak egyik szimbóluma. Általában nyolcküllős szekérkerékként ábrázolják, legegyszerűbb formáját világszerte tekintik a buddhizmus egyik szimbólumaként. A teljes köralak (csakra) a dharma-tanítások tökéletességét fejezi ki. A kerék agya a fegyelmet jelenti, ami elengedhetetlen a meditáció gyakorlása során. A küllőket tartó abroncs az éberségre vonatkozik, a küllők pedig a Nemes nyolcrétű sövényt ábrázolják. Úgy tartják, ez a sors kereke, a születés-betegség-öregség-halál végtelen ciklusát jelenti.

6. Dávid csillag

Dávid csillag spirituális szimbólum

Talán a legismertebb zsidó szimbólum a Dávid csillagnak nevezett hatágú csillag, amely az ókori Izrael második királyáról kapta a nevét. A Dávid csillag két egymásba fordított, egyforma nagyságú és egyenlő oldalú háromszög. A V alak a termékenységet, a méhet szimbolizálja, míg ennek ellentéte, a fordított V a pengét, a férfiasságot és a harcot. A hat csúcs a hat irányt jelöli, azt szimbolizálja, hogy Isten uralma minden irányba kiterjed.

7. Om

Om aum spirituális szimbólum

Az om, vagy aum a mantrák királynője, jelentése az univerzális és felfoghatatlan égi rezgés. A legfontosabb spirituális szimbólum. Az om a mantra hangját vizuálisan ábrázolja. A világegyetem teljességét képviseli, az összes mantra titkának tartják. A szentírásokban az alábbi hasonlattal élnek:

Az Om az íj, a lélek a nyíl, és a Legfelsőbb a cél. Annak, aki koncentrált elmével zengi, olyan lesz, mint egy nyíl. Eljuttatja a legmagasabb célig.

Az aum az egész világ, ami volt, ami van, és ami lesz. Az Aum azt is jelenti, ami a múlton, a jelenen és a jövőn túl van.

8. A keresztény hal szimbólum

A keresztény hal szimbólum

A keresztény jelképek közül napjainkban ismét elterjedőben van a hal szimbólum. A hal motívum az ókeresztény korban egy titkos jelképe volt a keresztényeknek, ugyanis a hal görögül ikhthüsz, amely mozaikszót kibontva magyarul Jézus Krisztus, Isten fia, Megváltót jelent. Eredetileg termékenységet, a születést és a nők természetes erejét képviselte.

9. Hórusz szeme

Hórusz szeme spirituális szimbólum

Az ókori Egyiptom egyik legismertebb jelképe. Az Udzsat-ként is ismert mágikus szimbólumról úgy tartják, hogy védelmet, egészséges és megfiatalodást hoz. Amulett formájában viselték magukkal az ókori egyiptomiak, hogy mindig érezzék a hatalmas védelmező erejét. Manapság a Földközi-tenger térségében lévő országokban a halászok rajzolják ezt a jelet a hajóikra védelem céljából. Sokan viselik ékszerként, hogy megóvják magukat mások rosszindulatától.

10. Lótuszvirág

Lótuszvirág szimbólum

A főként keleti kultúrákban használt lótusz széles körben a megvilágosodás jelképe. Ez a gyönyörű virág sötét, sáros vizek iszapjából emelkedik ki,s a feltámadást szimbolizálja. Minden éjszaka elmerül a zavaros vízben, s az egész estét piszkos környezetben eltöltve reggel újra kivirágzik, hogy csodálatos pompájában tündökölhessen. Szentélyt talál az iszapban, a szirmok viaszos védőrétegének köszönhetően pedig szépsége soha nem változik. Azt mutatja, hogy próbálkozással, kitartással minden akadályt le lehet küzdeni. Az újjászületést szimbolizálja. Több ezer éves kultúrát ölel fel, és a mai napig az egyik legkedveltebb szimbólum.

 • #spiritualitás,
 • #spirituális szimbólumok,
 • #hamsa,
 • #om,
 • #élet virága,
 • #dávid csillag,
 • #lótuszvirág,
 • #hórusz szeme,
 • #yin és yang,
 • #pentagramma,
 • #dharmacsakra,
 • #keresztény hal

Megosztás

 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail

Értesülj elsőként az újdonságokról